Olen ehdolla kuntavaaleissa 2025 Helsingissä numerolla 704.
Nyt se on julkista: olen ehdokkaana kuntavaaleissa Helsingissä. Vihreiden listalla, joka on kova joukkue rautaisia eri alojen osaajia, Atte Harjanteesta lähtien.
Tähän on tultu pitkän tien kautta. Kirjoitan ehkä myöhemmin siitä miten minusta tuli vihreä. Se tarina alkaa vuodesta 1989, mutta lopullisesti valitsin puoleni vuoden 2019 eduskuntavaalien aikaan. Nyt olen toiminut muutaman vuoden aktiivisesti Talousvihreissä, Maaseutu- ja erävihreissä, puoluevaltuustossa ja erilaisten työryhmien työssä.
Olen oppinut, että vihreät katsoo tulevaisuuteen asioiden arvojärjestys kirkkaana mutta lukkiutumatta kiistoihin keinoista. Planeetan elinkelpoisuus, luonnon ja ilmaston kantokyky sekä yhdenvertaisuus ovat aidosti mukana vihreiden toiminnassa ja ajattelussa.
Vihreiden ohjelmien työstäminen puoluevaltuustossa ja muu kärkipoliitikkojen tukena toimiminen on vakuuttanut, että minulla on annettavaa. Olen tukenut muita paitsi poliitikon työssä myös kampanjoissa. Erityisesti viime vuonna Talousvihreiden onnistunut eurovaalikampanja (https://talousvihreat.fi/suomen-kansallinen-etu-on-vahva-euroopan-unioni/) vahvisti uskoani, että ajatteluni herättää myönteistä innostusta.
Miksi ehdolla Helsingissä – onko pakko olla niin stadilainen?
Kuntavaaleihin lähteminen ei ollut mikään itsestäänselvyys. Enemmän olen tähän saakka puhunut valtakunnallisen, eurooppalaisen ja globaalin tason asioista kuin oman kotikaupungin päätösvaltaan kuuluvista asioista.
Ehdokaslistalla on paljon helsinkiläisiä ehdokkaita, jotka kilpaa hehkuttavat rakkauttaan pääkaupunkiin. Minulle se on aika vierasta. Sydämeni on aina asunut erämaan hiljaisuudessa, ei kaupungin vilinässä.
Uskon, että en ole yksin identiteettini kanssa. Olen mielelläni niiden kaupunkilaisten ehdokas, joiden elämä on osittain muualla. Sehän ei estä kehittämästä Helsinkiä paremmaksi paikaksi olla ja asua.
Amerikan kokemukset auttoivat näkemään mikä täällä on hyvää
Nuorena halusin pois, keskelle metsää mutta päädyin rakkauden perässä maailmalle. Haikailin aina takaisin. Viime vuosina olen löytänyt tasapainon ja asettunut vapaasta tahdostani Helsinkiin. Lähes 15 vuotta elämää ulkomailla auttoi näkemään, mikä täällä on hyvää.
Amerikassa asuminen opetti näkemään mikä helsinkiläisessä vihreässä kaupunkipolitiikassa on parasta. Amerikka on loputon ruutukaava eli millä tahansa mittakaavalla vastaan tulee loputon pohjois-etelä- ja itä-länsisuuntaisten autoteiden verkko. Kun astui ovesta ulos, niin 50-100 metrin välein oli ylitettävä autotie. Nyt asun Arabianrannassa, jossa kaupungin palvelut ovat kävelyetäisyydellä tai ratikkamatkan päässä, mutta toisella puolella aukeaa puisto, meri ja luonnonsuojelualueet. Juoksemaan, melomaan ja hyvinä lumivuosina hiihtämäänkin pääsee kotiovelta.
Amerikassa näin kaikilla ympärilläni rahaa. Amerikkalaiset haluavat tarjota lapsilleen hyvän kasvuympäristön ja siksi useimmat asuvat omakotitaloissa. Puolella miljoonalla saa pienen takapihan, johon mahtuu keinu tai pieni kiipeilyteline. Helsinkiin muutettuamme lapsi saattoi ovesta ulos juostessaan valita kymmenen eri pihan välillä, joille kaupunki on järjestänyt pelit ja vempaimet. Omassa mielessäni tämä symboloi vahvasti, mitä vihreällä kaupunkipolitiikalla voi saada aikaan.
Lähiluonnon ja yhteisöjen puolesta
Tämä kontrasti auttaa pitämään mielessä eron hyvin suunnitellun kaupungin ja sellaisen välillä, jossa asioiden annetaan vain kehittyä omalla painollaan. Kyse ei ole pelkästään kaupunkitilan suunnittelusta vaan yhtä lailla kaupungin toimintoihin liittyvistä valinnoista. Monet puolueet päästävät Suomessakin politiikan ajelehtimaan ajopuun lailla. Vihreillä on selkeä kaupunkipoliittinen visio, ja sitä olemme valmiit ajamaan.
Haluan Helsingistä kaupungin, jossa on sekä julkista tilaa että lähiluontoa, kirjastoja sekä kaikkien saavutettavissa oleva teveydenhoito. Koulupolkua pitää saada kulkea tasa-arvoisesti varhaiskasvatuksesta tieteellisiin jatkotutkintoihin saakka. Kaupunkitilojen pitää tarjota monipuolisia harrastusmahdollisuuksia sekä yhteisöjä, joihin tuntuu hyvältä kuulua.
Tule mukaan tai lahjoita!
Jos olet samaa mieltä, tervetuloa tukiryhmääni! Voit laittaa viestiä: aarnionville@gmail.com niin kerron lisää. Mukaan voit tulla taustastasi riippumatta, ja vaikka ehtisit vain vähänkin. Ota myös somekanavani seurantaan:
Hyvä keino vaikuttaa on myös vaalikampanjaan lahjoittaminen. Näkyvyyden saaminen maksaa – edellisissä vaaleissa läpi menneet tai varasijalle jääneet ehdokkaat käyttivät kampanjoihinsa keskimäärin yli 8000 euroa. Vihreillä ei ole taustallaan rahakkaita tukiorganisaatioita, joten kokoamme kampanjabudjetit käytännössä monista pienistä yksittäislahjoituksista. Lahjoituksen pääset helpoiten tekemään täältä.
Kuulen myös mielellään, mihin oman arkesi ongelmaan kaupunginvaltuuston olisi syytä vaikuttaa.